Συχνές Ερωτήσεις

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΤΖΑΚΙΑ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΤΖΑΚΙ ;

1) Αερόθερμη Ενεργειακή Εστία:
Επικρατεί η σύγχυση και η παραπληροφόρηση ότι ενεργειακό τζάκι είναι η εστία που έχει ενσωματωμένο αεροθάλαμο ή βεντιλατέρ. Μεγάλο λάθος! Ούτε ο αεροθάλαμος, ούτε το βεντιλατέρ κάνουν μια εστία ενεργειακή.

Ενεργειακή εστία, είναι η κλειστού τύπου εστία η οποία έχει απόδοσή της τάξεως του 70% και πάνω και συνδυάζετε πάντα με ρυθμιζόμενη καύση. Η εστία αυτή πρέπει να μπορεί και παράγει ζεστό αέρα, άσχετα αν ο αέρας παράγεται μέσα σε κάποιον ενσωματωμένο αεροθάλαμο ή αν ο ζεστός αέρας εξέρχεται με φυσική ή με βεβιασμένη κυκλοφορία, (δηλ. με κάποιο βεντιλατέρ). Το βασικότερο πλεονέκτημα μιας Ενεργειακής εστίας είναι η ελεγχόμενη είσοδος του αέρα στον χώρο καύσης. Μ’ αυτόν τον τρόπο μειώνουμε την κατανάλωση των ξύλων κατα 50 – 80% σε αντίθεση με ένα ανοιχτού τύπου τζάκι !

Μάλιστα πολλές εστίες, που δεν έχουν ούτε ενσωματωμένο αεροθάλαμο, αλλά ούτε και βεντιλατέρ, είναι ισχυρότερες, με πολύ μεγάλες αποδόσεις !

Για τις εστίες, οι οποίες πωλούνται με ενσωματωμένο αεροθάλαμο με ή χωρίς βεντιλατέρ , (ή το δέχονται σαν εξτρά εξάρτημα), επικρατεί η εσφαλμένη εντύπωση ότι αυτές και μόνο αυτές, είναι ενεργειακές και ότι μόνο αυτέ ς βγάζουν ζεστό αέρα. Μεγάλο λάθος, γιατί όπως είπαμε, δεν είναι ούτε ο αεροθάλαμος, αλλά ούτε και το βεντιλατέρ που τις κάνει ενεργειακές, αλλά η δυνατότητα να παράγουν ζεστό αέρα, τον οποίο στη συνέχεια εκμεταλλευόμαστε κατά βούληση και σύμφωνα με τις ανάγκες του σπιτιού.
Βασικό ακόμα πλεονέκτημα είναι η ασφάλεια που μας παρέχει μια Ενεργειακή εστία, ενώ δεν πρέπει να παραλείψουμε και την καθαριότητα στο χώρο μας αφού ένα κλειστό τζάκι δεν επιτρέπει στη σκόνη και στη στάχτη να κυκλοφορεί, αλλά ούτε και στη μυρωδιά του καπνού.

2. Ενεργειακή Εστία καλοριφέρ (νερού):

Είναι το δεύτερο είδος ενεργειακής εστίας.
Στην εστία αυτού του είδους, αντί να θερμαίνεται αέρας, θερμαίνεται νερό στα διπλά τοιχώματα της εστίας, το οποίο χρησιμοποιείται στη συνέχεια, είτε για χρήση (θερμοσίφωνας), είτε για θέρμανση μέσω των σωμάτων καλοριφέρ, όπως ακριβώς και στους λέβητες πετρελαίου. Στην ουσία η εστία καλοριφέρ είναι ένας λέβητας με ξύλα. Και εδώ, όπως και στον λέβητα πετρελαίου, η επιλογή της εστίας γίνεται με βάση τις θερμιδικές ανάγκες του σπιτιού.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗΣ ΚΑΥΣΗ ;
Είναι η νέα τεχνολογία που φέρουν οι τελευταίας γενιάς ενεργειακές εστίες και σόμπες, οι οποίες προθερμαίνουν τον αέρα και τον ψεκάζουν στο χώρο καύσης. Κατάλοιπα, σκόνη και υδρογονάνθρακες, καίγονται σε υψηλές θερμοκρασίες, χάρη στην επιπρόσθετη ροή αέρα στο πίσω μέρος της συσκευής.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΥΘΜΙΖΟΜΕΝΟΣ ΠΡΩΤΕΥΩΝ ΑΕΡΙΣΜΟΣ ;
Μηχανισμός ρύθμισης του αέρα που προσφέρει περισσότερη ακρίβεια στη ρύθμιση της έντασης της φωτιάς.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΡΥΘΜΙΖΟΜΕΝΟΣ ΔΕΥΤΕΡΕΥΩΝ ΑΕΡΙΣΜΟΣ ;
Ο δευτερεύων αέρας κυκλοφορεί κατά μήκος του κρυστάλλου της πόρτας και το προστατεύει από την αιθάλη και τον καπνό. Καίει τα αιωρούμενα μικροσωματίδια μέσα στο χώρο καύσης.

ΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΤΖΑΚΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΣΩΣΤΑ ΑΝ Η ΚΑΜΙΝΑΔΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΜΕ ΚΛΙΣΗ (ΓΩΝΙΑ) ;
Στα ενεργειακά τζάκια επιτρέπεται η τοποθέτηση της καμινάδας με κλίση, αρκεί να είναι αμβλεία γωνία για να φεύγουν τα καυσαέρια.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΑΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΩ ΖΕΣΤΟ ΑΕΡΑ ΜΕΣΩ ΑΓΩΓΟΥ ;
Δεν υπάρχει συγκεκριμένη απόσταση που μπορείτε να μεταφέρεται ζεστό αέρα, αλλά όσο μικρότερη διαδρομή κάνει ο αέρας στον αγωγό τόσο καλύτερη απόδοση θα έχετε. Η μέγιστη απόδοση δίνεται όταν ο αγωγός βγάζει τον ζεστό αέρα από το πάνω μέρος της επένδυσης (γυψοσανίδα ή ytong) ή σε χώρο που βρίσκεται πίσω από τοντοίχο που στηρίζεταιη εστία.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η “ΚΑΣΕΤΕΣ”;
Είναι ειδικά κατασκευασμένες εστίες ώστε να τοποθετούνται σε υπάρχοντα ανοικτά τζάκια, και σκοπό έχουν να τα μετατρέψουν σε ενεργειακά, αερόθερμα τζάκια.
Έχουν όλα τα ανωτέρω πλεονεκτήματα των ενεργειακών κλειστών εστιών και κάποιες απ’ αυτές έχουν και ενσωματωμένα βεντιλατέρ για να μπορουν να θερμάνουν τον χώρο πιο γρήγορα.
Τοποθετούνται εύκολα, χωρίς πολλά μερεμέτια, μέσα σε λίγες ώρες. Μεταμορφώνουν το παλιό σας τζάκι σε ένα σύγχρονο ενεργειακό, αερόθερμο τζάκι, οικονομικό στη λειτουργία, εύκολο στη χρήση και με απίστευτη απόδοση.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΜΙΝΑΔΑ ΤΟΥ ΤΖΑΚΙΟΥ

Επιβάλλεται ο καθαρισμός της καμινάδας και εάν ναι, πόσο συχνά;
Σε όλα τα τζάκια που χρησιμοποιούν σαν καύσιμο το ξύλο, επιβάλλεται να γίνεται ο καθαρισμός της καμινάδας. Ο καθαρισμός χρειάζεται να γίνεται κάθε ένα ή δύο χρόνια, ανάλογα με τη συχνότητα χρήσης του τζακιού.

 
Η πρόσβαση στην ταράτσα μου είναι αδύνατη, δεν γίνεται ούτε με τη βοήθεια κεραμοσκεπής – σκάλας ;
Ο καθαρισμός της καμινάδας γίνεται εσωτερικά από το τζάκι σας, προστατεύοντας φυσικά το εσωτερικό της εστίας και δίνοντας το ίδιο επιθυμητό αποτέλεσμα .

 
Στο σαλόνι μου υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα , σε περίπτωση καθαρισμού της καμινάδας μου πρέπει να τα αφαιρέσω όλα εκείνη τη μέρα?
Ο χώρας σας προστατεύεται απόλυτα καθώς το συνεργείο μας σφραγίζει πολύ καλά την εστία ,αποτρέποντας έτσι την με κάθε τρόπο εκροή καπνού από το τζάκι σας.

 
Ανησυχώ επειδή έχω μωρό στο σπίτι, υπάρχει περίπτωση να του δημιουργηθούν αναπνευστικά προβλήματα κατά τη διάρκεια του καθαρισμού?
Κατά τον καθαρισμό της καμινάδας όλα τα επιβλαβή στοιχεία περισυλλέγονται από το συνεργείο μας στον ειδικό κάδο αναρρόφησης , οπότε δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για το μωρό. Παρ’ όλα αυτά μόνο για λόγους ασφαλείας θα προτείναμε να βρισκόταν σε άλλο δωμάτιο του σπιτιού .

 
Αν και το καλοκαίρι έκανα καθαρισμό του τζακιού μου , αυτό δεν άναβε το χειμώνα.
Υπάρχουν πολλές απαντήσεις στο συγκεκριμένο πρόβλημα, μπορεί η καμινάδα σας να φιλοξενεί στο εσωτερικό της πουλιά ή μέλισσες ή ακόμα μπορεί να μην έχετε ανοίξει το “τάπερ” το σιδερένιο κομμάτι πάνω από τη εστία σας. Σε κάθε περίπτωση το συνεργείο μας θα λύσει το πρόβλημά σας!