Συχνές Ερωτήσεις

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Επικρατεί η σύγχυση και η παραπληροφόρηση ότι ενεργειακό τζάκι είναι η εστία που έχει ενσωματωμένο αεροθάλαμο ή βεντιλατέρ. Μεγάλο λάθος! Ούτε ο αεροθάλαμος ούτε το βεντιλατέρ κάνουν μια εστία ενεργειακή.

Ενεργειακή εστία είναι η κλειστού τύπου εστία η οποία έχει απόδοση της τάξεως του 70% και πάνω και συνδυάζεται πάντα με ρυθμιζόμενη καύση. Η εστία αυτή πρέπει να μπορεί και παράγει ζεστό αέρα, άσχετα αν ο αέρας παράγεται μέσα σε κάποιον ενσωματωμένο αεροθάλαμο ή αν ο ζεστός αέρας εξέρχεται με φυσική ή με βεβιασμένη κυκλοφορία, (δηλ. με κάποιο βεντιλατέρ). Το βασικότερο πλεονέκτημα μιας ενεργειακής εστίας είναι η ελεγχόμενη είσοδος του αέρα στον χώρο καύσης. Μ’ αυτόν τον τρόπο μειώνουμε την κατανάλωση των ξύλων κατά 50% – 80% σε αντίθεση με ένα ανοιχτού τύπου τζάκι.

Μάλιστα πολλές εστίες που δεν έχουν ούτε ενσωματωμένο αεροθάλαμο αλλά ούτε και βεντιλατέρ, είναι ισχυρότερες, με πολύ μεγάλες αποδόσεις!

Για τις εστίες, οι οποίες πωλούνται με ενσωματωμένο αεροθάλαμο με ή χωρίς βεντιλατέρ, (ή το δέχονται σαν εξτρά εξάρτημα), επικρατεί η εσφαλμένη εντύπωση ότι αυτές και μόνο αυτές, είναι ενεργειακές και ότι μόνο αυτές βγάζουν ζεστό αέρα. Μεγάλο λάθος, γιατί όπως είπαμε, δεν είναι ούτε ο αεροθάλαμος αλλά ούτε και το βεντιλατέρ που τις κάνει ενεργειακές, αλλά η δυνατότητα να παράγουν ζεστό αέρα, τον οποίο στη συνέχεια εκμεταλλευόμαστε κατά βούληση και σύμφωνα με τις ανάγκες του σπιτιού.

Βασικό ακόμα πλεονέκτημα είναι η ασφάλεια που μας παρέχει μια ενεργειακή εστία, ενώ δεν πρέπει να παραλείψουμε και την καθαριότητα στο χώρο μας, αφού ένα κλειστό τζάκι δεν επιτρέπει στη σκόνη και στη στάχτη να κυκλοφορεί, αλλά ούτε και στη μυρωδιά του καπνού να εισέρχεται στον καθιστικό χώρο.

Είναι το δεύτερο είδος ενεργειακής εστίας.

Στην εστία αυτού του είδους, αντί να θερμαίνεται αέρας, θερμαίνεται νερό στα διπλά τοιχώματα της εστίας, το οποίο χρησιμοποιείται στη συνέχεια είτε για χρήση (θερμοσίφωνας) είτε για θέρμανση μέσω των σωμάτων καλοριφέρ, όπως ακριβώς και στους λέβητες πετρελαίου. Στην ουσία η εστία καλοριφέρ είναι ένας λέβητας με ξύλα. Και εδώ, όπως και στον λέβητα πετρελαίου, η επιλογή της εστίας γίνεται με βάση τις θερμιδικές ανάγκες του σπιτιού.

Το τζάμι του τζακιού μπορεί να καθαριστεί με απλό καθαριστικό για τα τζάμια ή με το καθαριστικό που χρησιμοποιείτε για τις εστίες της κουζίνας. Σε περίπτωση που το τζάκι έχει πολλή κάπνα, κυκλοφορούν στο εμπόριο ειδικά καθαριστικά.

Είναι η νέα τεχνολογία που φέρουν οι τελευταίας γενιάς ενεργειακές εστίες και σόμπες, οι οποίες προθερμαίνουν τον αέρα και τον ψεκάζουν στον χώρο καύσης. Κατάλοιπα, σκόνη και υδρογονάνθρακες, καίγονται σε υψηλές θερμοκρασίες, χάρη στην επιπρόσθετη ροή αέρα στο πίσω μέρος της συσκευής.

Μηχανισμός ρύθμισης του αέρα που προσφέρει περισσότερη ακρίβεια στη ρύθμιση της έντασης της φωτιάς.

Ο δευτερεύων αέρας κυκλοφορεί κατά μήκος του κρυστάλλου της πόρτας και το προστατεύει από την αιθάλη και τον καπνό. Καίει τα αιωρούμενα μικροσωματίδια μέσα στον χώρο καύσης.

Τα ενεργειακά τζάκια είναι κατασκευασμένα με συγκεκριμένες προδιαγραφές οπότε έχουν και συγκεκριμένες προδιαγραφές για την τοποθέτησή τους, καθώς και συγκεκριμένες απαιτήσεις για την καμινάδα σύνδεσης. Τα παραπάνω εξασφαλίζουν το σωστό τράβηγμα της εστίας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό δεν είναι εφικτό, διότι για την τοποθέτηση πόρτας σε μια εστία απαιτείται ειδική υποδομή αλλά και χώρος για τη σωστή λειτουργία της.

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη απόσταση που μπορείτε να μεταφέρετε ζεστό αέρα, αλλά όσο μικρότερη διαδρομή κάνει ο αέρας στον αγωγό τόσο καλύτερη απόδοση θα έχετε.

Η μέγιστη απόδοση δίνεται όταν ο αγωγός βγάζει τον ζεστό αέρα από το πάνω μέρος της επένδυσης (γυψοσανίδα ή ytong) ή σε χώρο που βρίσκεται πίσω από τον τοίχο που στηρίζεται η εστία.

Τα ενεργειακά τζάκια εκμεταλλεύονται τους θαλάμους που βρίσκονται μέσα, πίσω και πάνω από τον χώρο καύσης και έτσι δημιουργούν ένα κύκλωμα αέρα. Με αυτόν τον τρόπο διοχετεύεται στο κάτω μέρος της εστίας ψυχρός αέρας, ο οποίος θερμαίνεται στους θαλάμους και διοχετεύεται μέσω αεραγωγών στον χώρο που βρίσκεται το τζάκι είτε σε άλλο χώρο της επιλογής σας.

Τα ενεργειακά τζάκια διαθέτουν σύστημα ρύθμισης του αέρα (ροοστάτης) που χρησιμοποιείται για την καύση και θερμοστάτη. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να έχουμε τον πλήρη έλεγχο της καύσης και να αυξομειώνουμε την κατανάλωση του ξύλου ανάλογα με τις ανάγκες θέρμανσης του χώρου μας.

Είναι ειδικά κατασκευασμένες ένθετες εστίες που τοποθετούνται σε υπάρχοντα ανοικτά τζάκια, και σκοπό έχουν να τα μετατρέψουν σε ενεργειακά, αερόθερμα τζάκια.

Έχουν όλα τα ανωτέρω πλεονεκτήματα των ενεργειακών κλειστών εστιών και κάποιες απ’ αυτές έχουν και ενσωματωμένα βεντιλατέρ, για να μπορουν να θερμάνουν τον χώρο πιο γρήγορα.

Τοποθετούνται εύκολα, χωρίς πολλά μερεμέτια, μέσα σε λίγες ώρες. Μεταμορφώνουν το παλιό σας τζάκι σε ένα σύγχρονο ενεργειακό, αερόθερμο τζάκι, οικονομικό στη λειτουργία, εύκολο στη χρήση και με απίστευτη απόδοση.

Στα ενεργειακά τζάκια επιτρέπεται η τοποθέτηση της καμινάδας με κλίση, αρκεί να είναι αμβλεία γωνία, για να φεύγουν τα καυσαέρια.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΜΙΝΑΔΑ

Σε όλα τα τζάκια που χρησιμοποιούν σαν καύσιμο το ξύλο, επιβάλλεται να γίνεται ο καθαρισμός της καμινάδας. Ο καθαρισμός χρειάζεται να γίνεται κάθε ένα ή δύο χρόνια, ανάλογα με τη συχνότητα χρήσης του τζακιού.

Ο καθαρισμός της καμινάδας γίνεται εσωτερικά από το τζάκι σας, προστατεύοντας φυσικά το εσωτερικό της εστίας και δίνοντας το ίδιο επιθυμητό αποτέλεσμα .

Ο χώρος σας προστατεύεται απόλυτα καθώς το συνεργείο μας σφραγίζει πολύ καλά την εστία, αποτρέποντας έτσι με κάθε τρόπο την εκροή καπνού από το τζάκι σας.

Κατά τον καθαρισμό της καμινάδας όλα τα επιβλαβή στοιχεία περισυλλέγονται από το συνεργείο μας στον ειδικό κάδο αναρρόφησης, οπότε δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για το μωρό. Παρ’ όλα αυτά μόνο για λόγους ασφαλείας θα προτείναμε να βρίσκεται σε άλλο δωμάτιο του σπιτιού κατά τη διάρκεια της εργασίας καθαρισμού της καμινάδας.

Υπάρχουν πολλές απαντήσεις στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Μπορεί η καμινάδα σας να φιλοξενεί στο εσωτερικό της πουλιά ή μέλισσες ή ακόμα μπορεί να μην έχετε ανοίξει το “τάπερ”, το σιδερένιο κομμάτι πάνω από τη εστία σας. Σε κάθε περίπτωση το συνεργείο μας θα λύσει το πρόβλημά σας!

Έχετε άλλες ερωτήσεις;

Καλέστε μας ή συμπληρώστε τη φόρμα ώστε να επικοινωνήσουμε εμείς μαζί σας.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

  ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

  Πολύστυλο Καβάλας,
  Καβάλα
  Τ.Κ. 640 03

  +30 251 039 2049

  Έχετε ερωτήσεις για το πώς μπορούμε να σας βοηθήσουμε;
  Αποστείλετέ μας email και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.